Färöarna ligger mitt i Atlanten och är omgivet av klart vatten. På vintrarna blir det aldrig särskilt kallt och somrarna är svala. Detta klimat är gynnsamt för fisk, skaldjur och andra av havets frukter. Långhalsar, eller parcebes som det också kallas, är Rolls Roycen på en skaldjursbuffé såväl i det kontinentala Europa som i Torshavn. Långhalsar är rikligt förekommande på Färöarna, och betingar ett pris på 3000 kronor kilot. Långhalsen är klövformad och påminner om stenar som trätts upp på ett snöre. Den kokas i en minut i saltat vatten och förtärs gärna tillsammans med citron. Långhalsar kan endast förekomma på platser där vattnet är extremt rent. De klänger sig fast på klipporna med sina sugproppar, som sedan bränningarna sköljer över. Det bästa sättet att äta dem är att ta skalet i ena handen och peta ut köttet med en liten gaffel. Det påminner om hur man äter en krabbklo. En Chardonnay som inte lagrats på ekfat, passar bra till långhalsar. Smaken av citrus och frukt med en talkaktig beskhet i avslutningen är perfekt sällskap för denna skaldjursälskarnas favorit. En hel del långhalsar exporteras också till Europa och Japan.
Ett lysande undantag
Tack vare luftfuktigheten, vindarna och saltet från havet finns det möjligheter att tillreda kött och fisk utomhus på Färöarna. Färöarna har många välbesökta restauranger med lokal mat som finsmakare besöker. Men förutom de goda råvarorna är det den speciella tillredningen som lockar besökarna. Om du hängde upp färskt kött eller fisk utomhus i Sverige skulle det ruttna efter några dagar. Det krävs speciella klimatförhållanden för att fisken och köttet ska fermentera i vinden, detta är naturens egen matlagning. Fisken får torka under åtta månader och kan sedan lätt tillredas genom att man lägger den i kokande vatten en halvtimme.
Det finns inhemska bryggerier på Färöarna som tillfredsställer den lokala marknaden. Kännare menar att ölet från Färöarna till sin smak påminner om klassiskt engelskt lageröl. Det finns också en exportversion som är starkare och framför allt säljs till Danmark. De två bryggerierna heter Färoya öl och Okkara och de producerar även mineralvatten och läsk.
Det inhemska ölet är perfekt när man äter rätten torr grind. Detta är valkött som torkats i 20 år och ser ut ungefär som en rökt korv. Man använder en osthyvel för att få tunna skivor. Detta konsumeras tillsammans med lakasaltad spik, vilket kan översättas till valspäck, samt potatis.