Filippinerna tillhörde en gång Spanien och därför finns det maträtter med namn som arroz valenciana, relleno och calderata i det filippinska köket. Men Filippinerna har en helt unik kryddflora så även om en del rätter har spanska namn är smakerna inhemska. På filippinska restauranger runt om i världen kan man uppleva hur rätter med rustika styck-detaljer som oxsvans och grisfötter blir omtyckta av en internationell publik. Kompositören Beethoven förvånade ibland sin publik med bisarra och oväntade toner. Precis så kan det filippinska köket överraska restaurangbesökare med ovanliga smakkombinationer. I asiatiska länder använder man ofta sötma när vi använder sälta och grädde ersätts med kokosmjölk. I ett avseende skiljer sig vår europeiska biologi från den asiatiska. Eftersom asiater är laktosintoleranta så förekommer inte mejeriprodukter i matlagningen på samma sätt som här. En filippinsk kycklingsoppa kan innehålla så mycket ingefära att man tror att det är julafton.
Ett brohuvud i Europa
Kasarap Filipino Kitchen i Barcelona har fungerat som en helikopterplatta för den filippinska matkulturen i Europa. Här serveras t.ex. det filippinska kökets Cadillac, relleno. Detta är en hybridrätt som innehåller både fisk och kött. Det kan röra sig om bläckfisk som är fylld med griskött med tillbehör som vitlök, selleri och citronjuice. Relleno är spanska och betyder att fylla. Principen är densamma oavsett om man använder mjölkfisk eller krabba. Många av de filippinska restaurangerna som vi har i Sverige har kopierat menyn från Kasarap Filipino Kitchen i Barcelona. Eftersom det bor flera hundratusen filippinare i Katalonien så är restaurangen alltid full.