De speciella förhållandena på Färöarna gör att maten kan ta vägen till tallriken på ett annorlunda sätt. I andra länder är det stora grossister som dominerar branschen men på Färöarna finns det i stället informella nätverk som såväl den enskilda konsumenten som restaurangnäringen drar nytta av. Det går utmärkt att att gå ner till hamnen och köpa lax direkt från båten, utan några mellanhänder. Säkert finns den någon släkting som sysslar med fåruppfödning som man kan beställa kött av långt i förväg. Faktum är att bara en bråkdel av maten som konsumeras på Färöarna kommer från butik- eller grossistkedjor. Färöingarna använder sina kontakter, och tycker att maten som finns i butiken är onödigt dyr. Deras frysar och skafferier är fulla med valkött, lamm och torkad fisk. I ett land med självhushåll blir sällan matkontot betungande. Detta gynnar restaurangnäringen som kan få råvaror av hög kvalitet till ringa kostnad.
Exotiska matvanor
Färöarna är ett av få länder där man regelbundet konsumerar valkött. Det är grindvalar som har sina historiska vandringsleder förbi Färöarna, ca 1000 valar konsumeras årligen. Jakt på val har gamla anor på Färöarna och förmodligen skulle befolkningen ha svultit ihjäl om inte denna näringskälla varit tillgänglig. I Nordatlanten finns det en kvarts miljon grindvalar så valjakten på Färöarna hotar inte på något sätt beståndet. Om man är uppmärksam kan man lätt se om ett valstim dyker upp i viken. Då sjösätts båtar och valjägarna försöker avskära valarna och jaga in dem på grunt vatten. Där blir de ett lätt byte för särskilt utbildade harpunerare när de hoppar längs strandkanten. En ny restaurangkedja, Grinda Meat, specialiserar sig på valkötthamburgare. Nyligen har man etablerat sig i Köpenhamn och på Grönland, men denna produkt är något för ”foodies” och har ännu inte blivit någon succé hos den stora allmänheten.
Fisk på export
Restaurangen Koks i Torshavn har två stjärnor i Michelinguiden. De chicaste restaurangerna i New York flyger gärna in färöisk lax till sina kräsna gäster. I Polen, Tyskland och Frankrike serveras färöisk sej i skolkantiner, och personalmatsalar. På Koks är man expert på att tillreda den färöiska sjöborren. Det är egentligen sjöborrens rom som man äter, och rätten har fått ett rykte som ett afrodisiakum. Man öppnar sjöborren ungefär som man öppnar en kokosnöt, sedan äter man innanmätet, gärna doppat i citron. De övriga delarna av sjöborren är restprodukter som kastas bort. Den passar mycket bra i en spagetti med havets frukter. Ett vitt vin som Chardonnay lyser upp alla fiskmåltider. Men klimatet på Färöarna gynnar inte odling av vindruvor, så denna måltidsdryck får man importera.
Mollusker är många nyfikna på, men hur tillreder man dem? Sätt ugnen på 300 °C i några sekunder så blir molluskerna krämiga inuti och samtidigt krispiga. Ett annat alternativ är att steka dem på låg värme i stekpanna, gärna med vin. Mollusker är en av de mest populära rätterna på Koks meny.