I tider då vikten av en hållbar värld är i fokus är det ett helt rätt drag att satsa på ett klimatsmart restaurangupplägg. Du har många alternativ som restaurangägare när det gäller att erbjuda kunder ett närodlat koncept. Det gäller bara att tänka utanför boxen och vara konsekvent genom hela projektet.
För att komma igång med ditt närodlade koncept som restaurang kan du inledningsvis behöva några tips. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du som jobbar med mat och service kan bli en aktiv och miljömedveten aktör.
Bli din egen producent
Ett direkt avgörande steg för att ha tillgång till närodlade råvaror är att börja odla på egen hand. Har du inte tidigare hört talats om odlingsexperten Florea är det hög tid att du bekantar dig med det här genialiska konceptet. Florea fokuserar på odling och viljan att göra det möjligt för alla människor att odla grönsaker, frukt, kryddor och blommor. Som företagare inom restaurangbranschen är det gynnsamt att samarbeta med aktörer som Florea, vilket är en direkt dörr till ett närodlat koncept.
Hos Florea hittar du alla tänkbara frön att komma igång med och på sajten finns dessutom en hel del praktiskt innehåll som hjälper dig i starten. Du hittar tips och råd som gör ditt odlande på egen hand så mycket enklare. För dig som även letar efter inspiration när det gäller närodlad matlagning erbjuder Florea en receptbank. Smakfulla recept som innehåller resultatet från det du odlat helt själv.
Dagliga rutiner
Förutom att tidigt inleda ett samarbete med hållbara koncept som Florea är tipset att se över de dagliga rutinerna i verksamheten. Hur ser den miljömedvetenheten ut när det gäller exempelvis vattenförbrukning i köket? Den här biten går det att arbeta med för att skapa rimliga rutiner som är hållbara i längden. Att helt enkelt minska restaurangens miljöpåverkan generellt sett.
Om det används plast i någon form såsom bestick, glas eller sugrör bör du omgående se på miljövänliga alternativ. Plast är en riktig bov när det gäller miljö och klimat – tänk även på det när du odlar med Florea och välj bort utrustning i plast. Det finns hållbart material som ersätter den klassiska plasten i samband med mat och servering.
Vikten av en regelbunden källsortering är också A och O för att säkerställa ett hållbart koncept som restaurang. Var noga med att alla medarbetare vet vad som gäller när mat eller skräp ska slängas. Ett måste är dessutom att ha tillgång till olika lösningar för matavfallet – mat slängs i alldeles för hög grad. Mat som fortfarande håller bra kvalitet kan mätta många magar!